Gel ve Keşfet!

Rehberimiz Fehmi Karaarslan Baltık başkentleri ve Norveç fiyortlarını anlattı

Baltık başkentleri ve Norveç fiyortları gemi turu

0 946

Sunduğu birçok kolaylık ve konfor düşünüldüğünde Cruise turlarının giderek popülerliğini arttırması hiç şaşırtıcı değildir. Fakat destinasyon ve Cruise şirketi seçimi en önemli konudur hiç şüphesiz, çünkü yıllardır hayalini kurduğunuz Cruise seyahatinin sizin için unutulmaz bir deneyime dönüşmesi ancak bu seçimlere bağlıdır. Cruise seyahatlerinin vazgeçilmezi hangisi diye soracak olursanız hiç düşünmeden ilk sıraya Royal Caribbean gemileriyle gerçekleştirdiğim Baltık ve Norveç fiyortları turlarını koyarım. Bir hafta içerisinde Kuzey’in gizemli ve masalsı şehirlerini bir arada görebilme fırsatı sunan Royal Caribbean turları sayesinde yoğun gezi programlarını kapsamlı ve konforlu bir şekilde deneyimleyebilirsiniz.

BALTIK BAŞKENTLERİ

Kuzeyin yıldızı: Stockholm

Dünyanın en güzel şehirlerinden biridir Stockholm. Şehre deniz yoluyla geliyorsanız tam yirmi dört bin ada karşılar sizi. Kimilerinde yaşamın yaz-kış devam ettiği tam 24 bin ada! Muazzam bir doğanın yüzlerce yıllık tarihle buluşmasına tanıklık edersiniz bu şehirde. Gamla Stan şehrin tarihi ana merkezdir, bu bölgede Kraliyet sarayı ve ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın eserleriyle süslenmiş İsveç parlamentosu bulunmaktadır. Tarihi binalar ve caddeler, yüzün üzerinde müze ve sanat galerisi, tiyatrolar, yeşil alanlar ve onlarca yürüyüş parkuru bu adalar üzerine kurulmuş şehrin görkemini yansıtır. Ayrıca ünlü Vasa gemisi aynı isimli müzede sergilenmektedir ve yılda 1,5 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlar. 400 yıllık bir batık olan bu gemi 1960’larda su yüzüne çıkarılmıştır. Büyük bir tesadüf sonucu batık geminin bulunduğu yerde yeterli oksijen olmadığı için bozulmadan günümüze kadar bozulmadan kalmıştır. Stockholm sizi kendine âşık eder ve unutulmaz bir deneyim yaşatır. Özellikle geziniz için yaz aylarını tercih edin ki yılda sadece 60 gün güneş alan bu şehrin tadını doyasıya çıkarın derim…

Ortaçağın incisi: Talinn

Baltık şehirleri içerisinde en çok keyif aldığım yerdir Talinn. Farklı medeniyetlerin himayesinde geçen yüzyıllara rağmen umudunu, varlığını ve anadilini korumuş bir ülkedir Estonya. 1,3 Milyon nüfuslu ülkenin başkenti Talinn bozulmadan kalmış tarihi yapılar, kaleler ve kiliselerle süslenmiş eski bir Ortaçağ şehirdir. Ayrıca Arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşmak gibisi yoktur! Savaş dönemlerinde insanlar saklanabilsin ve askerler rahat hareket edemesin diye bu sokaklar labirent gibi inşa edilmiştir. Talinn eski şehri 1997’den beri UNESCO koruma mirası listesinde bulunuyor… İrili ufaklı birahaneler, canlı meydanlar, müzeler, tarihi çikolatacılar ve pastaneler, yerel restoranlar, hediyelikçiler, amber taşı dükkânları, tasarımcı butikler, Orta Çağ tüccar evleri, manastırlar, sanat galerileri, at arabası tezgâhlarda Ortaçağ kıyafetleri ile şeker ve tarçınla kavrulmuş badem satıcıları… Özellikle geyik eti yemeden dönmeyin derim! Bu şehir hafızanıza kazınacak…

baltikbaskentleri_02

Beyaz Zambaklar Ülkesinde: Helsinki

Bir medeniyetin doğuşunu anlamak, planlı bir eğitim programıyla nasıl geliştiğini hayretle izlemek ve teknoloji ile doğa hayatının uyumunu görmek istiyorsanız Helsinki’ye hoş geldiniz. Rus döneminin izlerini taşır Helsinki. Rus Çarları halkın sempatisini kazanmak için şehir planlamasını geliştirmiş birçok bina, üniversite ve kiliseler yaptırmıştır. Bu planlı ve şirin şehirde sizin için mutlaka ilginç olacak bir etkinlik bulabilirsiniz. Burası tam anlamıyla tasarımın başkentidir. Özellikle değerli taşlardan yapılan takı tasarımlarının yanı sıra cam, seramik ve ağaçtan yapılan modern sanat galerilerine çok sık rastlayabilirsiniz. Şehrin önemli sembolleri arasında bulunan Kaya kilise, ulusal besteci Sibelius anısına yapılan anıt, Senato meydanı ve kuzeyin en ünlü modern sanat müzelerinden Kiasma görülmeye değer. Mayıs-Haziran aylarında çeşitli müzik festivalleri ve jaz konserlerine ev sahipliği yapan şehrin liman bölgesinde bulunan balık pazarında geyik, elk ve muhteşem somon balığını tadabilirsiniz. Önemli bir not; buraya kadar gelmişken Helsinki’ye 50km mesafede bulunan Ortaçağdan kalma muhteşem Povoo kasabasını görmeden dönmeyin derim!

Bir deli şehir: Saint Petersburg

Rusya’nın Baltık kıyısındaki hazinesi Saint Petersburg’a geldiğinizde büyük bir şaşkınlık ve hayranlık duymanız kaçınılmazdır. Bir bataklıktan masal şehrine dönüşme hikâyesidir bu şehir! Namı diğer Deli Petro (Batılılar ona Peter The Great derler) 1702’de bir şehir kurmak ister, hem Avrupa’da gördüğü şehirlerin en güzeli, hem de Rusya’nın denizlere açılan en önemli kapısı olsun ister. Yıllarca başka şehirlerde taş ev yapımı yasaklanır. Zengin ailelerin buraya saraylar yaptırmasını emreder Petro. Çarların adına yapılmış muazzam saraylar ve kiliseler günümüze kadar bozulmadan kalmıştır. Şehrin sembol yapıları arasında: Hermitage müzesi, Kazan Katedrali, Aziz İsaac Katedrali, Kanlı Kilise ve ünlü Nevsky Caddesini sayabiliriz. Bu büyülü şehirde tarihin izini sürerken, Neva nehrinin üstünde tekne turu yapmayı, Borş çorbası ve Beef Stroganoff yemeklerinden tatmayı ihmal etmeyin. 5 km uzunluğundaki Nevsky caddesinde yürüyüş yaparken ünlü Puşkin kafede bir kafe molası vermeyi unutmayın. Haziran ayı sonu itibariyle başlayan “Beyaz Geceler” boyunca karanlığı unutan şehir sizi gece eğlencelerinin içine çeker. Royal Caribbean Gemi turları programlarında St. Petersburg gece konaklamalı yapıldığı için iki gün şehri gezebiliyoruz. Ayrıca Petro’nun Versailles Saray’ından etkilenerek yaptığı muhteşem yazlığını da görmeyi unutmayın.

baltikbaskentleri_03

FİYORTLAR

Norveç Fiyortları

Cruise tur destinasyonları içerisinde en öne çıkan bölgelerden bir diğerinin de Norveç Fiyortları olduğunu söylemiştim. Bir hafta içerisinde sadece tek bir ülkeye konsantre olmamız ve gemi ile fiyortların farklı kolları üzerinde hareket edebilme olanağı bu turun öne çıkmasını sağlıyor. Beş milyonluk nüfusu, dağlık coğrafyası, fiyortları, devasa tünelleri, ilginç tasarıma sahip köprüleri, yolları, kuzey ışıkları ve kendine has sakin insanlarıyla dünyanın en ilginç gezi bölgelerinden biridir Norveç. Zenginleştikçe doğasına daha da sahip çıkan, eğitim, sağlık ve ekonomi politikalarında merkeze insanı alan yönetim anlayışıyla hayranlık uyandıran Norveç’in bazı şehirlerini tanıyalım… Eski başkent Bergen Norveç denince akla gelen en önemli şehirlerden biridir. Eski ve yeninin buluştuğu bu şehir tarih boyunca cazibe merkezi olmuştur. Günümüzde 450.000 nüfusuyla küçük bir şehir diyebileceğimiz Bergen, Norveç’in en büyük ikinci şehri olup, aynı zamanda bir öğrenci merkezidir. Bu eski başkenti gezerken; Hansa birliği döneminden kalan Brigen evleri, Fünikülerle 320 metre çıktığımızda ulaştığımız, muhteşem bir Bergen manzarası sunan Floyen tepesi ve ünlü balık pazarı, şehrin en önemli noktalarıdır. Balık pazarındaki restoranlarda hayatınızda tadabileceğiniz en lezzetli kral yengeçlerini bulabilirsiniz!

Mistik bir fiyort: Geiranger

Norveç fiyortlarına geldiğinizde görmeden dönmemeniz gereken en önemli yer hiç şüphesiz UNESCO koruma mirası listesinde bulunan Geiranger fiyordudur. 20 km uzunluğundaki fiyordun denizle bağlantısı bulunmaktadır, böylece gemimizle fiyort içinde ilerleyebiliyoruz. En uç noktasında bulunan Geiranger kasabası fiyorta adını vermiştir. Çevre gezilerinde muhteşem manzaralar size unutulmaz anılar bırakacaktır. 1500 metre yükseklikte bulunulan Dalsnibba tepesinden gemimizi ve Geiranger fiyordunu fotoğraflamadan dönmeyin derim. Doğanın mucizesi: Flâm Bir an gözlerinizi kapatın ve kendinizi şelalelerin, devasa vadilerin, muhteşem göllerin ve otantik bir coğrafyanın içinde hayal edin… Norveç’in hiç bozulmadan korunmuş doğasını çıplak gözle görmek, sizi hayranlıkla kıskanma arasında bir duyguyla baş başa bırakacaktır. Şanslıysanız ve güneşli bir güne denk geldiyseniz, karlı dağların gölün üzerindeki muhteşem doğarına şahit olabilir ve fotoğrafla ilgileniyorsanız sıra dışı kareler yakalayabilirsiniz. Flam’da bulunan nostaljik tren gezisiyle benzersiz doğa manzaralarının tadını çıkarabilirsiniz…

Bir masal diyarı: Alesund

Bu küçük şehir hem bir endüstriyel merkez hem de fiyortlara komşu olması nedeniyle bir cazibe merkezidir. Alesund’un çevre adalarla ulaşımı denizaltında bulunan tüp geçitlerle sağlanır. 50 binden az nüfusu bulunan şehir için yapılan bu yatırım ülkenin refah düzeyini yansıtmaktadır. Aksla tepesinden hem şehir hem de çevre adalar çok güzel görünmektedir. Bölgenin en önemli noktası ise Trollstigen’dir. Troll vadisi olarak bilinen bu bölgeye ulaşım araçlarla 1,5 saat sürer. Norveç’in en masalsı ve şaşırtıcı vadi yolu burada, Trollstigen’de bulunur. Eski masallara konu olmuş, Troll yaratıklarına benzer kayaçlarla bezenmiş, kıvrımlı dar bir yoldan metrelerce indiğimiz ve çevresi şelalelerle donanmış bu görkemli vadi boyunca doğa harikası manzaralar bize eşlik eder. Zengin şehir: Stavanger 1960’larda Stavanger’de deniz açıklarında bulunan petrol ve doğal gaz yatakları ülkenin çok hızlı bir şekilde zenginleşmesini ve refah düzeyinin artmasını sağlamıştır. Norveç’in en büyük 4. şehri olan Stavanger hem balıkçılık hem de petrol sektörünün önemli merkezi olmuştur. Burada gezerken Norveç halkının modern hayatına tanıklık eder, sakin halkın doğa ve teknolojiyle kurduğu dengeli bağı keşfedersiniz. Petrol müzesi, Breiavatnet göleti ve alışveriş caddeleri, şehrin önemli cazibe alanlarıdır.

Norveç Fiyortları Cruise Gemi Turlarını incelemek için hemen tıklayabilirsiniz.